Mediterrán növények

Ezek a növények a szubtrópusi és a mérsékelt övi klíma közötti átmeneti éghajlaton élnek, melyre jellemző a forró hosszú nyár és a hűvös tél. Jellemző példa a Földközi-tenger vidéke vagy Kalifornia. Fagy ritkán és kismértékben forul elő (-3-4 fok). Ennek ellenére az itt élő növények egy része mégis jól bírja a nagyobb fagyokat is (pl: gránátalma -10-15 C fok). Általában szárazságtűrőek, hiszen a nyári forró klímát át kell vészelniük. Ebben segít általában apróbb, bőrnemű  leveleik. Egy részük örökzöld, de előfordulnak félörökzöld és lombhullató fajok is. A gyümölcstermők virágaikat a nedvesebb téli és tavaszi időszakban hozzák, és gyümölcseiket ősszel, kora télen érlelik.
Leghíresebb képviselőik a citrusfélék, olajfa, füge, gránátalma, stb.

Az éghajlatunkon egy részüket zárt fagymentes helyen kell teleltetni, más részüket szabadba kiültetve is nevelhetjük.
Napfényes meleg tenyészhelyet válaszunk nekik.

Szubtrópusi növények


Ezen növények a trópusi öv utáni átmeneti területeken élnek (25-40 fok) ahol a csapadék mennyisége kevesebb (700-3000 mm/év). Egyik jellemzője a monszun időjárás. Általában két évszakot különböztethetünk meg: a nedves meleg nyári, és a szárazabb hüvös telet. Nagyrészt fagymentes területek.

Teleltetésük mérséklelt vagy hidegházban történik. Általában télen 8-16 fok között megfelelő a teleltetésük, csökkentett öntözéssel . Melegebb, nedvesebb téli idő akadályozhatja a virágok kialakulását, így ezek a trópusokon nem is teremnek kellően.
Növények: Guáve, mangó, kivi stb.